Torassieppi – 12 x parempi kuin hiilineutraali

Kirjoittanut Antti Pietikäinen, Harriniva – Wanderer of the woods, syyskuu 2020

Torassiepistä mitattiin hiilijalanjälki ja tulokset olivat melko positiivisia!

Pallas-Ylläs TOBE low carbon-hankkeessa mitataan ja etsitään keinoja hiilikuorman pienentämiseksi. Hankkeessa on mukana Pallas-Yllästunturin kansallispuistoalueen rakennukset sekä kumppaniyritykset, joihin Torassieppi lukeutuu. Tavoitteena on ensin mitata ja sen jälkeen laatia suunnitelma hiilikuorman vähentämiseksi, esim. lämmitysmuotoa muuttamalla öljylämmityksestä ilmastoystävällisempiin muotoihin.
Me Torassiepissä saimme mittaustulokset tämänhetkisestä hiilijalanjäljestä, ja tulokset tosiaan olivat erittäin hyviä lähtötilanteeksi!

Torassieppi istuta puu. Kuva Harriniva

Torassieppi -istuta puu. Kuva: Harriniva

Torassiepin vuosittainen hiilijalanjälki on hieman alle 40 CO2 ekvivalenttitonnia eli 40 TCO2E

Lähtötilanteemme on hyvä, sillä Torassiepin perinnetilan maa-alueiden metsät sitovat vuositasolla huimat 500t CO2e hiiltä, tarkoittaen sitä, että  Torassieppi sitoo 12 kertaa enemmän hiiltä kuin mitä tuottaa! Mutta toki meidän on helppo sanoa, että meillä on tarpeeksi takamettää, jolla hyvitetään kaikki päästöt.

Tässä on pieni lista, mitä me Harrinivassa olemme tähän mennessä tehneet kestävän matkailun eteen:

  • Kaikki kolme kohdettamme Harriniva, Jeris ja Torassieppi on siirretty geotermiseen lämmitykseen kaudella 2015-16.  Tämä vähentää lämmitysöljyn käyttöä 200 000 litraa vuodessa.
  • Arktisen huskytarhan jätteet kompostoidaan ja olemme myös yhteistyössä Muonion kunnan kanssa bioenergia-hankkeessa, jossa selvitetään biojätteiden kierrättämistä energiaksi.
  • Sähköautojen latauspaikat.
  • Kierrätämme ja minimoimme jätteiden määrää hotelleissa ja eräkämpillämme.
  • Emme käytä paperisia tai muovisia ruoka– ja juoma-astioita, vaan safareillamme ja ulkona tapahtuvissa ruokailuissa käytämme pestäviä Kupilka ruokailuastioita, jotka ovat 50% puuta ja 50% kierrätettyä muovia.
  • Minimoimme pyyhkeiden vaihtovälit.
  • Moottorikelkoissa käytämme lyijytöntä bensiiniä, 95% moottorikelkoista on vaihdettu nelitahtisiksi.
  • Kehotamme myös vieraitamme ympäristöystävällisyyteen.
  • Ohjelmat toteutetaan ympäristöystävällisesti, esimerkiksi safarimme liikennöi vain merkityillä reiteillä.
Torassieppi plant a tree

Torassieppi – istuta puu lomalla. Kuva: Harriniva

Hiilijalanjälki, entä hiilikädenjälki?

Hiilikädenjälki on hiljattain lanseerattu termi positiivisten ilmastovaikutusten mittaamiseen. Hiilikädenjäljen taustalla on ajatus, että yritys kehittää tuotteita ja palveluja, joiden avulla sen asiakas pystyy pienentämään hiilijalanjälkeään. Laskenta osoittaa, kuinka suuren kädenjäljen yrityksen tuote aiheuttaa: mitä suurempi kädenjälki – sen parempi. Kun asiakas ottaa tuotteen käyttöönsä, pienenee asiakkaan jalanjälki.

Harrinivan vastuullisen toimintasuunnitelman lisäksi talvella 2019-2020 tarjosimme vieraillemme mahdollisuuden kompensoida lomamatkaansa ottamalla osaa puunistutuskampanjaamme. Tänä kesänä 2020 istutimme hieman yli 200 puuta Torassiepin lähialueille. Seuraavan kesän tavoitteena on triplata luku 6000 istutettuun puuntaimeen!

Jos haluat tietää enemmän Harrinivasta jaa heidän vastuullisen matkailun periaatteistaan, klikkaa tästä!

Enemmän tietoa hiilikädenjäljestä VTT:n sivuilla!

Torassieppi Family plant a Tree

Istuta puu koko perheen voimin! Kuva: Harriniva

LUE MYÖS