Muonio on mainio kohde kesälomalle 2022!

Tervetuloa kylään!

Sanni Vierelä/Discover Muonio

Joko olet valloittanut Olostunturin ja testannut uusitut reitit joko vaellellen tai pyöräillen? Entä kokeillut lohensoutua Euroopan pisimmällä vapaasti virtaavalla joella? Meillä voit hengittää tutkitusti maailman puhtainta ilmaa Pallaksella. Antaa silmän levätä ja ajatusten kulkea vapaana. Huiputtaa tunturin tai kaikki kaksikymmentä. Nauttia melonnasta, kalastuksesta ja uinnista yli 200 järvessä ja joissa tai heittäytyä virran vietäväksi. Tutustua sadepäivänä mielenkiintoisiin kulttuurikohteisiimme. Kauhaista suuhun puhtaita ja ravintorikkaita luonnonantimia – marjoja, sieniä, yrttejä. Puhdistaa matkapölyt ja retkihiet yhdessä monista rantasaunoistamme.

Missä Muoniossa saunotaan ja poltetaan juhannuskokkoa?

Muoniossa on juhannusjuhlat mm. Harrinivassa ja Särkijärven Majoilla, jossa on luvassa kokko ja yöttömän yön yhteissaunat. Myös Villa Rauhassa on tarjolla juhannuksen yrttisauna! Taksi Hietala päivystää puolestasi juhannuksen, varaa kyytisi numerosta 0500-771514.

 

Lapland Dream Villas Accommodation

Kuva: Lapland Dream Villas

Missä yöpyä kesälomalla?

Muoniossa voit majoittua kyläkeskuksessa, järven rannalla tai tunturin kupeessa. Valittavana on niin mökkejä, huoneistoja, pienissä majoitusyrityksissä olevia huoneita kuin majoitusta luksus- tai puuhun kiinnitettävissä teltoissa. Tarkastele majoitusvaihtoehtoja

Mitä kokea kesälomalla?

Opastettua retkeä oppaan kanssa ei helposti unohda. Kuulet paikallisia tarinoita ja tietoja ihmeellisestä luonnostamme, joista omatoimisesti liikkuessasi jäät paitsi.  Ympäristönä toimivat upeat tunturimme, ikimetsämme, järvien ja jokien rannat sekä Pallas-Yllästunturin kansallispuisto. Aurinko paistaa ympäri vuorokauden heinäkuun 20. päivään saakka eli valoisa retkeilyaika ei hevin lopu kesken. Miltä kuulostaisi šamaanin tapaaminen, yrttienpoimintaretki meloen, koskimelontaretki tai päivä hevoshulluna?  Tai oletko kulkenut jo legendaarisen Hetta-Pallas -reitin? Lue lisää ohjelmapalveluista

Järvet ja jokemme tarjoavat monipuolisia kalastusmahdollisuuksia. Järvien yleisimpiä kaloja ovat hauki, siika, muikku, ahven, made ja kiiski. Joista voi nostaa myös arvokalaa, kuten villilohta ja harjusta.  Varaa opas ja vene ainakin päiväksi, niin saat paikalliset vinkit kalastuslomallesi. Tai oletko jo kokeillut perinteistä nuottakalastusta?  Lue lisää  Heinäkuun viimeisellä viikolla pidetään perinteikäs lohenseutukilpailu Muonion Lohiviikko, jota on järjestetty aina vuodesta 1993 alkaen.  Ilmoittaudu ja lue lisää.

Children fishing DiscoverMuonio photo by Kalle Talvinen

Omatoimiseen liikkumiseen majoitusyrityksemme ja Lapland Outdoor vuokraavat monenlaisia ulkoiluvälineitä niin maastopyöriä, mummopyöriä, kanootteja, kajakkeja, suplautoja, sauvoja kuin telttojakin. Vuokravälineitä

Olemme koonneet sivuillemme useita reittiehdotuksia omatoimiseen retkeilyyn. Myös sähköinen kartta ja kansallispuiston merkityt reitit helpottavat suunnittelua ja kulkemista luonnossa. Suunnittele erityisesti pidemmät vaellukset hyvin etukäteen ja muistathan luonnossa liikkuessasi retkietiketin. Lue lisää kartat ja reitit  

Meillä Muoniossa on yli 1000 huskykoiraa ja porojakin noin 6000. Kyläraitilla näet varmasti huskykoiran ulkoiluttajan, mutta erityisesti lapsia ilahduttaa vierailu huskytarhalla. Mikä sen hellyttävämpää kuin pitää sylissä koiranpentua. Harrinivan huskytarhalle pääsee tutustumaan opastetulla vierailuilla maanantaista lauantaihin klo 10.

Sadepäivänä tai muutenkin, kannattaa piipahtaa vaikka Muonion kotiseutumuseossa. Se on avoinna 21.6 alkaen, tiistaista lauantaihin klo 11-17 välillä. Poikkeuksena on juhannusviikonloppu, jolloin museo on kiinni. Tai Suomen ainoassa kalakirjastossa. Löydät lisätietoa kaikista käyntikohteista.

muonio huskyt

Kuva: HOL/Terhi Tuovinen

Kun suunnittelet päiväohjelmiasi, löydät alta vinkkejä siitä, mitä aina yhden päivän aikana voi kokea:

  1. Käydä tutustumassa historiallisiin Keimiöniemen kalapirtteihin, kavuta Keimiötunturille ja rentoutua Arctic Sauna Worldissä.
  2. Napata kuva Olostunturilla ja illallistaa Särkijärven majoilla nauttien sesongin herkuista.
  3. Valloittaa Taivaskero, tutustua Pallastunturin luontokeskukseen ja nauttia paikallisia herkkuja Lapland Hotels Pallaksella.
  4. Vierailla lauantaisin Pääkorvan tilan maalaiskesässä ja tutustua suloisiin husky-koiriin Harrinivassa.
  5. Tutustua kyläkeskustassa Muonion kotiseutumuseoon, Muonion kirkkoon (avoinna su-to klo 11-16) ja Galleria Jieriksen näyttelyyn sekä torstaisin Torstai-torille (2.6-25.8. klo 10-14 Kielan pihalla).
  6. Vierailla saamelaisten pyhässä paikassa Äkässaivossa ja ihailemassa Äkäsmyllyn maisemia.

Uimaan voi pulahtaa monessa paikassa kuten Pekosen rannassa kyläkeskuksessa, Utkujärven hiekkarannalla tai Pallasjärven rannalla Punaisilla hiekoilla.

Näyttelyt, aamujumpat ja muut tapahtumat löydät tapahtumakalenteristamme Tapahtumat – Discover Muonio

Ulkoilupäivän jälkeen saunan lämpöisät löylyt hellivät. Voit varata vaikka oman rantasaunan tai nauttia neljän saunan saunamaailmastamme. Arctic Sauna World on avoinna joka päivä klo 15–23. Jos kasvohoito tai hiustenleikkaus on jäänyt kiireessä väliin, voi sen myös tehdä lomalla. Lue lisää hyvinvointipalveluista

Myös vain oleilu on meillä sallittua!

Sauna bathing wellbeing DiscoverMuonio photo by Sanni Vierela

Villa Rauhan sauna, Sanni Vierelä

Vatsan täytettä kesälomalla

Kesälomalla voit nauttia paikallisia herkkuja kuten poroa, kaloja ja marjoja. Tai oletko maistanut jo mettäkakkoa? Se on kuin söisi pullaa ja keksiä yhdessä. Jos haluat kokkailla omassa mökissä, keskustassa sijaitsevat K-Market ja S-Market palvelevat sinua. Voit kokeilla myös K-Marketin kotiinkuljetuspalvelua. Lue lisää syö

Wild herbs used in baking food DiscoverMuonio photobySanni Vierela

Villiyrittileivonnaisia, kuva Sanni Vierelä

Saapuminen Muonioon

Helsingistä Kittilään lennetään useamman kerran viikossa. Lentokentältä Muonioon pääsee helpoiten bussilipun hintaisella kutsutaksilla, joka tulee varata 24 h etukäteen (muoniokt(at)hotmail.com). Paluukyyti kentälle onnistuu samalla tavalla. Muonioon voi matkata myös autoyöjunalla neljä kertaa viikossa. Jos oma auto ei ole mukana, voit matkata Muonion majapaikkaan kutsutaksilla. Varaa kutsutaksikyyti rautatieasemalta Muonioon vuorokautta aikaisemmin puh. 0500 771 514 / Taksi Hietala tai liput voit varata osoitteesta https://www.matkahuolto.fi/matkus…/bussiliput-ja-matkakortit tai Matkahuollon mobiilin kautta https://www.matkahuolto.fi/…/reitit-ja-liput-mobiilisovellus. Kolarin saapuvilta junilta on arkisin myös bussiyhteys, ks. molempien aikataulut www.matkahuolto.fi. Taksi Hietala kuljettaa myös tasahinnoin tunturiin, tarvittaessa myös pyörän. Voit myös vuokrata auton esimerkiksi odottamaan Kolarin asemalle tai vuokrata sen saapuessasi Muonioon (Scandia Rent/SEO). Rovaniemeltä Muonioon kulkee bussi kaksi kertaa päivässä ja Onnibussi Helsingistä Rovaniemen kautta Muonioon parina päivänä viikossa.

Vielä muutama vinkki

Fiilistele ennen matkaa Marinellan seurassa.

Tervetuloa kylään!

Toivottaa Kirsi, matkailupäällikkö, Discover Muonio

 

LUE MYÖS