Vaativuus :
1 - helppo

Luonne :
Rauhallinen ja suvantoinen reitti metsäisillä suomailla

Pituus :
10 km

Kosket:
-

Aloitus :
Ylinen Utkujärvi, levike tien pohjoispuolella hiekkarannan kupeessa

Lopetus :
Muonion kirkonkylä, lintutorni tai uimaranta

Kesto :
puolipäiväretki, n. 2-4 h

Kalusto :
retkikajakki, avokanootti tai SUP

 

Paras kausi :
kesäkuulta lokakuulle

 

Melontaetiketti
Lähde: Melonta- ja soutuliitto Ry

Utkujoen rauhallinen vesireitti sopii retkikohteeksi kaikille, myös niille, joilla ei ole aiempaa kokemusta melontaretkistä. Se virtaa hiljaksiin ja suvantoisena alkaen Utkujärvestä ja yhtyy Muonionjoen vesistöön 3,5 kilometriä Muonion luoteispuolella. Matkaa koko reitille Utkulta Muonioon tulee 10 kilometriä. Utkujoki on oivallinen valinta esimerkiksi keskikesän tyyninä iltoina, jolloin hiljaisuus ja rauha on syvää. Alkukesällä jäiden lähdettyä jokirannoilla näkee runsaasti vesilintuja ja kahlaajia, eikä harvinainen ole myöskään rantajäillä tepasteleva maakotka.

Kovan etelätuulen vallitessa Alisella Utkujärvellä ja Utkujoella on työläämpi kulkea, koska hidas virta auttaa melojan etenemistä vain vähän. Jo 6-8 metriä sekunnissa puhaltava tuuli nostaa vaahtopäisiä aaltoja herkästi, eikä sen voimaa tule aliarvioida. Siksi reitti sopii parhaiten maltillisten tuulten kohteeksi. Utkujoki pysyy koko matkallaan alavilla suistomailla, eikä reitillä ole koskia. Siksi reitti on helppo ja kulkeminen joella onnistuu vaikka ylävirtaan.

Lähtöpaikka Ylisen Utkujärven uimarannan kupeessa on helposti löydettävissä. Reitti päättyy Muonion keskustaan lintutornille tai Pekosen uimarannalle. Helppoutensa vuoksi Utkujoki sopii hyvin vaikka ensimmäisen jokiretken kohteeksi.