Vaativuus :
1 - helppo

Luonne :
Suuri ja kirkas järvi tunturimaisemassa

Pituus :
4,5 km (Pallaslompolo - Punainen hiekka)

Kosket:
-

Aloitus :
Pallaslompolo veneenlaskupaikka

Lopetus :
Pallaslompolo veneenlaskupaikka

Kesto :
2-3 h

Kalusto :
retkikajakki, avokanootti

 

Paras kausi :
kesäkuulta syyskuulle

 

Melontaetiketti
Lähde: Melonta- ja soutuliitto Ry

Pallasjärvi on avara ja kirkasvetinen kaunotar, joka tekee lähtemättömän vaikutuksen retkeilijään. Se on laaja tunturivesi, joka kimmeltää Pallaksen kerojen ja Lommoltunturin välittömässä läheisyydessä. Maisemaltaan Pallasjärvi on vertaansa vailla. Melojalle järvi tarjoaa viehättävän ja erämaisen tunnelman. Herättää kiitollisuutta katsella kanootista järven kirkkaita vesiä, ja Pallas-Yllästunturin kansallispuiston viipyilevää rauhaa. Tyynenä päivänä Pallasjärvi on satumainen retkipaikka, mutta sään muuttuessa siitä löytyy myös tuimaa luonnetta. Pallasjärvi on lähes saareton, mikä yhdessä avotunturien läsnäolon kanssa tekee siitä hyvin tuuliherkän. Vesille lähtevän on tärkeä muistaa tämä. Etenkin voimakkaan länsi- ja pohjoistuulen aikana aallonkorkeus kasvaa nopeasti, ja järvellä melominen muuttuu helposti haastavaksi.

Pallasjärvellä on kaksi veneenlaskupaikkaa, Pallaslompolossa ja Hirvaslahdessa. Lisäksi järven rantamilta löytyy retkeilijöitä varten kaksi autiotupaa (Aittalahti ja Hietalahti), sekä yksi päivätupa (Punainen hiekka). Tauot ja leiriytyminen on hyvä suunnitella tupien läheisyyteen, sillä alueen rantamaasto on herkkää kulumiselle. Punaisen hiekan päivätuvalla on maastoon merkitty telttailualue. Järvi on osa Pallas-Yllästunturin kansallispuistoa ja vastuullinen retkeilijä huomioita tämän kaikessa toiminnassaan.

Pallasjärvi on jäistä vapaana kesäkuulta lokakuulle, ja oikein varustautunut meloja löytää sieltä suuren määrän raikasta ulkoilmaelämää. Osallistuminen opastetulle retkelle on antoisin tapa tutustua melontaan Pallasjärvellä.

Retkietiketti – Luontoon.fi