Muonionjoki Etelä

Viehättävin osa Väylää
;

Vaativuus :
2 - haastava (suosittelemme opasta)

Luonne :
Vauhdikkaita ja kirkkaita nivoja, Väylää kauneimmillaan

Pituus :
37 km (74 km)

Kosket:
20 kpl (1-2 luokkaa)

Aloitus :
Kangosjoen silta (Kilpisjärventie)

Lopetus :
Palajokisuu (LohestajaTorppa) tai Äkäsjokisuu

Kesto :
pitkä päiväretki tai yöretki

Kalusto :
retkikajakki tai avokanootti

 

Paras kausi :
heinäkuulta syyskuulle

 

Melontaetiketti
Lähde: Melonta- ja soutuliitto Ry

Väylän viehätys on ollut Lapin ystävien tiedossa vuosisatoja. Euroopan suurimpana vapaana virtaavana jokireittinä se on iät ja ajat tarjonnut pyytäjälle veden viljaa ja kulkijalle tien. Melojan tämä reitti pystyy silti yllättämään raikkaasti ja saa hymyn kasvoille. Monien mielestä Muonionjoki onkin kauneimmillaan juuri täällä. Reitti on kirkkaita ja juoksevia nivoja vaalean pohjakivikon päällä. Se on komeita kuusikkorantoja sekä Suomen että Ruotsin puolella. Toisinaan se on kutureissuillaan hyppiviä lohia ja vanhojen mäntyjen oksilla istuvia merikotkia. Hyvä retkipaikka kerrassaan.

Reitti ei ole erityisen vaativa, koska mainittavia vaaranpaikkoja koskissa ei ole. Siksi se sopii kohteeksi myös ryhmille ilman pitkää melontakokemusta. Koskia on kyllä useita, mutta 1-2 luokkaisina ne ovat kaikki laskettavissa suhteellisen helposti laskulinjaa lukemalla. Korkean veden aikana kaikki suurten jokien kosket kasvattavat kyllä aaltojaan ja luovat riskejä, mutta etenkin loppukaudesta reitti on pääosin leppoisa ja hyväntuulinen. Koskireiteille ei silti tule lähteä ilman asianmukaista varustusta, osaamista ja joen voiman kunnioitusta. Antoisin ja turvallisin tapa lähteä jokietapille on osallistua opastetulle retkelle.

Reitti alkaa Kangosjoen ylittävältä sillalta (Kilpisjärventie) ja ensimmäinen osuus melotaan Kangosjoen Suukoskea, joka yhtyy Muonionjokeen puoli kilometriä alempana. Vesien ollessa alhaalla Suukosken kivistä uomaa voi joutua kahlaamaan, joka lisää retkeen seikkailun mausteita. Hyvän taukopaikan tarjoaa Kangoskosken laavu 11 kilometriä aloituspaikasta alavirtaan. Joki virtaa suosituilla lohensoutualueilla, joten melojan on tärkeää huomioida reittivalinnoissaan joen muita käyttäjiä. Jos jokiveneet ohittaa esimerkiksi rantamatalikoiden kautta, ei häiritse kalastajien pyyntiä.

Pakajokisuun LohestajaTorppa on melojalle oivallinen lopetuspaikka, mutta matkaa voi jatkaa alavirtaan esimerkiksi Äkäsjokisuulle, jolloin matkaa koko reitille kertyy 74 kilometriä. Äkäsjokisuulla on veneenlaskupaikka ja yleisessä käytössä oleva Änstintörmän laavu. Mahdollisuudet eivät toki jää tähän, sillä Väylä yhtyy mereen vasta kaukana Torniossa.