Vaativuus :
2 - haastava (suosittelemme opasta)

Luonne :
Vauhdikas lähiretkikohde

Pituus :
7 km (10 km)

Kosket:
4 kpl (1-2 luokkaa)

Aloitus :
Rytilahti pysäköintialue

Lopetus :
Kangosjoen silta (Kilpisjärventie)

Kesto :
2-3 h, päiväretki, iltaretki

Kalusto :
jokiretkikajakki, avokanootti, packraft

 

Paras kausi :
kesäkuulta heinäkuulle

 

Melontaetiketti
Lähde: Melonta- ja soutuliitto Ry

Kangosjoki on vauhdikas ja kaunis reitti Muonion lähistöllä. Reitti on melko lyhyt, pituudeltaan 7 kilometriä, ja sopii siksi erityisen hyvin esimerkiksi kesäisen iltaretken kohteeksi. Reitti saa alkunsa Kangosjärven rannasta, Rytilahden pysäköintialueelta. Ennen jokiosuutta melotaan ensimmäiset 2,5 kilometriä Kangosjärvellä. Retken voi aloittaa myös Kangosjärventien varresta uimarannalta, tai Kangosjärven itärannan Ankkuriniemestä. Kangosjärven osakaskunnan rannasta voi laskea kanootin vesille, jolloin matkaa reitille kertyy 10 kilometriä.

Kangosjoen kosket ovat tavallisesti keskikesällä matalia ja kivisiä, luokkaa 1. Vähäisen vesitilanteen vallitessa osassa koskista voi olla haaste löytää selkeää laskureittiä. Joki on parhaimmillaan alkukesän viikkoina, jolloin koskissa on huomattavista enemmän vauhtia ja voimaa. Korkean veden aikana joidenkin koskien haastavuus kasvaa luokkaan 2-3 (Lumiokoski / Joukkokoski). Aikaisempi kokemus koskessa toimimisesta on tähän aikaan vuodesta arvokasta. Opastetulla retkellä saat ohjeet kuinka toimia joella ja hallita olosuhteiden tuomia riskejä.

Kangosjoki sopii kohteeksi myös reppulauttaretkiin (packraft). Yhdistetty pyöräily- ja reppulauttaretki on oivallinen seikkailu.

Kangosjoella olet vieraana euroopanmajavien elinalueella. Voit meloessa nähdä rantamilla sekä majavaperheen pesiä että pesien asukkaita. Ilahduttava luontokokemus on kuulla voimakkaan majavanhännän isku kirkasvetisen suvannon pinnalla.

Reitti päättyy Kangosjoen ylittävälle sillalle (Kilpisjärventie). Täältä melojalla on mahdollisuus jatkaa retkeä Muoniojoen eteläiselle osuudelle.