Jerisjoki – Acerbin Keino

Historiallinen helmi
;

Vaativuus :
2 - haastava (suosittelemme opasta)

Luonne :
erämainen ja vaihteleva, pienehkö joki

Pituus :
25 km

Kosket:
9 kpl (1-2 luokka)

Aloitus :
Kutuniva Jerisjärvi (tai Torassieppi)

Lopetus :
Muonio (tai Torassieppi)

Kesto :
päiväretki tai yöretki

Kalusto :
avokanootti tai jokiretkikajakki

 

Paras kausi :
kesäkuulta syyskuulle

 

Melontaetiketti
Lähde: Melonta- ja soutuliitto Ry

“Tämä joki tarjosi kauneimman maiseman mitä maalari voisi toivoa lempeää maalaistyyliä kuvatessaan. Kun me lähestyimme vuorta, saavuimme suurelle järvelle, joka muodostaa joen lähteen.”
Giuseppe Acerbi – Matka Lapissa 1799

Tutkimusmatkailija Acerbi kirjoitti aikanaan hyvin. Jerisjoki on kaunotar, Muonion melontareittien parhaimmistoa. Joki saa alkunsa Pallas-Yllästunturin kansallispuiston tuntumasta, Jerisjärvestä. Virraten halki rauhallisten suomaisemien, pistäytyen välillä rehevissä lehtometsissä ja toisinaan kiihdyttäen lennokkaaksi koskeksi, se etsii tiensä usean viehättävän järven kautta aina Muonion kylälle saakka. Jerisjoen 25 kilometrin pituinen reitti on hieno kohde kahden päivän retkelle, mutta joelle voi tehdä myös pitkän päiväretken. Reitillä on vaihtoehtona myös lyhyempiä etappeja. Reitti alkaa Jerisjärven Kutunivasta ja virtaa tunturimaisema taustallaan alas Torassiepin perinnekylään. Retken voi päättää Torassiepissä tai vaihtoehtoisesti aloittaa sieltä, ja jatkaa melontaa Muonioon asti.

Jerisjoen kosket ovat 1 (2) – luokkaisia, hauskoja ja melottavissa huolellisella reitin valinnalla. Reitille lähtevällä tulee olla aiempaa kokemusta virtaavassa vedessä melonnasta. Vedenkorkeus muuttaa joen olosuhteita ja keskikesällä kosket ovat tavallisesti vähävetisiä ja kivisiä, jolloin niissä on haasteellisempi edetä. Lisäksi joella tehtyjen toimenpiteiden vuoksi etenkin alimmilla koskilla on ajoittain vaikea löytää selkeää laskulinjaa reitillä olevien suurten kivien vuoksi (Juurikka, Vääräkkä). Näissä koskissa rantautuminen ja kahlaaminen voi olla tarpeen. Korkean veden aikana joen vauhti lisääntyy ja aallonkorkeus kasvaa, jolloin esimerkiksi Torvikosken voidaan sanoa olevan luokkaa 2. Tuntemattomia koskia tulee aina tutkia rannalta käsin ennen laskupäätöstä.

Monipuolisimman seikkailun ja rikkaimman elämyksen saat, kun osallistut opastetulle melontaretkelle.