Jerisjärvi

Kuvankauniilla apajilla
;

Vaativuus :
1 - helppo

Luonne :
Suuri ja saarinen, tunturimaisema, tuulisella säällä haastava

Pituus :
23 km (Isosaaren kierto)

Kosket:
-

Aloitus :
Kutuniva (Pallaksentie)

Lopetus :
Kutuniva (Pallaksentie)

Kesto :
5-6 h

Kalusto :
retkikajakki, avokanootti

 

Paras kausi :
kesäkuulta syyskuulle

 

Melontaetiketti
Lähde: Melonta- ja soutuliitto Ry

Sana Jieris merkitsee ‘haluttua ja kaivattua’, ja tätä kaikkea se on ollut Tunturi-Lapissa kulkeville jo vuosisatojen ajan. Jerisjärvi on Muonion seudun järvistä suurin, ja se avaa retkeilijälle upeat näkymät ympäröiville tuntureille. Järvi kiinnittyy koillisosissaan Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon, ja kaikkialla aistii luonnon hyvää tekevän vaikutuksen. Jerisjärvessä on lukuisia saaria, joiden kiertely tarjoaa melojalle mielenkiintoisia reittivaihtoehtoja. Kulkijan tulee kuitenkin muistaa, että osassa saarista (Haltioletto) on rantautuminen kielletty.

Retkimelontaan Jerisjärvi on oiva vaihtoehto. Järvelle voi tehdä joko lyhyempiä päiväretkiä, tai lähteä pidemmälle etapille kiertämään Isosaarta (23 km). Tällä reitillä melova saa kattavan kuvan Jerisjärven viehättävästä ympäristöstä. Vaikka tiet ovat melko lähellä kaikkia rantoja, on tunnelma järvellä erämainen ja hiljaisuus syvää. Tuulisella säällä retkeilevän tulee tiedostaa järven herkästi muuttuvat olosuhteet ja aaltojen muodostumisen mahdollisuus.

Paras lähtöpaikka Jerisjärvelle on järven luoteisessa lahdessa, Kutunivan sillan kupeessa (Pallaksentie). Kutunivasta 3,5 km kohti saaria on Kaarneslahden perällä kota. Kota on Jerisjärven Muijat Ry:n hallinnoima, ja se on yleisessä käytössä. Paikalla taukoa pitävä kulkija voi kiitokseksi kantaa kortensa kekoon vapaaehtoisen polttopuumaksun muodossa. Pian Kaarneslahden jälkeen tulee reitillä vastaan Keimiöniemen kalapirtit. Vanha ja kaunis kalakenttä kertoo vahvan viestin siitä, kuinka historiallisista apajista on kysymys.

Jerisjärvi on lähtöpaikka myös Jerisjoelle aikoville, sillä se on joen latvajärvi. Järvestä virtaa kaunis vesireitti aina Muonion kirkonkylälle saakka.