Otava Pekka Juntti

Luontoilta Pallastunturilla – Pohjois-Suomen metsien kohtalo

Haaparannalla asuva kirjailija ja toimittaja Pekka Juntti kirjoittaa kolumneja Ylelle ja hänet on palkittu Bonnierin suuren journalistipalkinnon Yleisön suosikki -kategoriassa. Hänen kiinnostuksen kohteena ovat erityisesti pohjoisen ihmiset, ilmiöt ja luonto. Hän oli yksi vuoden 2019 Finlandia-tietokirjaksi palkitun teoksen ”Metsä meidän jälkeemme” kirjoittajista.

Juntin aiheena on Pohjois-Suomen metsien kohtalo sodan jälkeen. Vuonna 1950 neljännes Suomen metsistä oli vielä kirveenkoskematonta erämaata, niistä valtaosa Lapissa. Kyseessä oli suuri luonnonmullistus, ihmisen oman elinympäristön muutos, josta vasta toivutaan.

Juntti pohtii myös muuttunutta ja kenties särkynyttä luontoyhteyttämme, kuinka painoimme tunteet pois edistyksen ja insinöörijärjen edessä. Tarinaa myös kadotetusta henkisestä yhteydestä metsään ja luontoon. Esimerkkinä tässäkin A. E. Järvinen, jonka kaksijakoisessa persoonassa luontosuhteemme kipukohdat näkyvät. Yhtäältä hän maalaili romanttisia luontokuvauksia, toisaalta hakkasi vimmaisesti pohjoisen ikimetsiä. Järvisen tarina oli Metsä meidän jälkeemme -kirjassa ja yhtenä suurena lähtölaukauksena Villikoira -romaanin tarinalle, joka ilmestyy maaliskuussa.

Päivämäärä

maalis 01 2022
Vanhentunut!

Aika

18:00 - 19:00

Hinta

5.00€
Pallastunturin luontokeskus

Sijainti

Pallastunturin luontokeskus
Pallastunturintie 557, 99330 Pallastunturi (Muonio)
Tapahtumaluokka

Järjestäjä

Metsähallitus
Puhelin
0206 39 7930
Sähköposti
pallastunturi(at)metsa.fi
Verkkosivu
https://tapahtumat.luontoon.fi/hae-tapahtumia/628

Sää

Puolipilvinen
Puolipilvinen
8 °C
Tuuli: 10 KPH
Kosteus: 88 %
Feels like: 7 °C
X
QR-koodi
Share This